Podajemy trzy proste przepisy na skrzydełka a’la KFC. Na pewno każda z nas lubi eksperymentować w kuchni. Dziś podajemy sprawdzone przepisy na smaczne pikantne skrzydełka z kurczaka, oraz inne części tego pysznego ptaka, serwowane w sieci restauracji KFC.

Oczywiście musimy zaopatrzyć się w sklepie w świeży drób. Skrzydełka dzielimy na trzy części, lekko podgotowujemy przez około 7 minut, tak by nie były do końca ugotowane, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie panierujemy według jednego z poniższych przepisów. Podobnie jak w przypadku skrzydełek, w temacie panierki, możemy postąpić z innymi częściami kurczaka. O tym wszystkim poniżej.

  • Kentucky Fried Chicken

Potrzebne nam będzie:

* 1 1/2 szklanki przesianej maki
* 1/2 łyżeczki soli
* 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 jajko
* 1/2 szklanki mleka
* pieprz

Kurczaka dokładnie myjemy . Dzielimy go na mniejsze porcje. Całość gotujemy na parze, ale w taki sposób, by mięso nie ugotowało się do końca. Odsączamy i odstawiamy na jakiś czas w chłodne miejsce. (można na całą dobę) Przygotowujemy panierkę z jajka, które rozrabiamy z mlekiem, a następnie dodajemy mąkę i roztrzepujemy na jednolita masę o konsystencji ciasta naleśnikowego. Dodajemy szczyptę proszku do pieczenia, przyprawiamy solą i pieprzem (i czym kto chce, np. glutaminianem sodu). Kawałeczki naszego kurczaka moczymy w przygotowanym cieście i smażymy na głębokim i dobrze rozgrzanym tłuszczu (typu Planta, możemy też użyć innej margaryny) w temperaturze około 200 stopni C. na mocny złoty kolor – około 10-12 minut. Do smażenia najlepiej użyć  frytownicy elektrycznej, jaką spotkamy w sklepach z ze sprzętem AGD.

  • Inny sposób

Panierka do kurczaka KFC jest opatentowaną i pilnie strzeżoną tajemnicą założyciela firmy – Pułkownika Sandersa.  Trudno ją podrobić, ale zbliżony efekt można uzyskać w następujący sposób:

* 0,5 szklanki mąki
* 1 łyżka czerwonej papryki
* 1 łyżka vegety
* 1 łyżeczka soli
* 0,5 łyżeczki pieprzu
* 1 łyżeczkę mieszanki ziołowej (oregano, rozmaryn, majeranek, tymianek,)

Kurczaka pokroić na kawałki, umyć i osuszyć z nadmiaru wody. Do worka plastikowego wsypać przyprawy i mąkę, wymieszać. Dodać kurczaka i dokładnie wymieszać z przyprawą w tym worku, mieszając aż się wszystkie kawałki dobrze pokryje mieszanka. W głębokim garnku, ewentualnie patelni rozgrzać minimum 1 cm oleju. Na olej układać kurczaka, zredukować ogień i smażyć po obu stronach, do uzyskania złocistego koloru.

  • Chrupiący kurczak

Kurczaczki z restauracji KFC we własnym domu. Smaczne, serwowane zarówno na ciepło jak i zimno.

Potrzebne nam będzie:

* 1 kg piersi z kurczaka
* 150 g mąki
* 3 jajka
* pół szklanki mleka
* ok. 2 szklanki bułki tartej
* ok. 2 szklanki rozgniecionych płatków kukurydzianych
* ok. pół litra oleju
* przyprawa do kurczaka Kamis
* sól, pieprz, słodka papryka

Kurczaka kroimy w kawałki, nacieramy solą, pieprzem, przyprawą Kamis, papryką i wkładamy pod przykryciem do lodówki na około 24 godziny od czasu do czasu obracając, by mięso równomiernie skruszało. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mąkę wsypujemy do miski, dolewamy stopniowo mleko, dorzucamy po jednym jajku, całość miksujemy, przyprawiamy tą samą mieszanką co kurczaka. Olej mocno rozgrzewamy na głębokiej patelni. Mąkę i pokruszone płatki kukurydziane dokładnie mieszamy w proporcji 1:1. Kawałki kurczaka zanurzamy w przygotowanym cieście naleśnikowym, obtaczamy w panierce i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Smacznego!


  • http://www.przepisyzezdjeciami.blogspot.com przepisy ze zdjęciami

    Kurczak przygotowany według sposobu nr 3 jest idealny.

  • http://hanka.blog.pl/ honka

    a ja robiłam dziś skrzydełka, hmmm, a właściwie całego kurczaka a’la kfc także według przepisu nr 3 i muszę przyznać że jest naprawdę świetne, polecam wszystkim smakoszom – kfc rulez :)

  • filip

    a co się dzieje z bułką tartą w przepisie nr 3???

Więcej w Kulinaria
strawberry_and_whip_cream
Jak przyozdobić deser lub tort?

Każdy z nas ma swojego faworyta wśród domowych deserów i wypieków, jest jednak coś, co łączy wszystkich – zanim sięgniemy...

Zamknij